Säntis Malt

Säntis Malt produceras, liksom Appenzeller Bier, av Brauerei Locher AG i Appenzell och deras Edition Dreifaldigkeit utsågs 2010 av whiskygurun Jim Murray till årets Europeiska Whisky. Man har vunnit åtskilliga utmärkelser av IWSC genom åren. Whiskyn framställs i flera varianter – bl.a. som 24 helt olika fat utplacerade på lika många bergsrestauranger i Alpsteinmassivet- vissa endast åtkomliga till fots! Enda sättet att prova dem alla är att följa Appenzeller Whiskytrek – världens högst belägna. Det är desto enklare att prova de sorter vi importerar – de finns i Systembolagets beställningssortiment.

Man började framställa whisky 1999, bland de första destillerierna i Schweiz efter en lagändring som gjorde det tillåtet att framställa sprit från säd. Utmärkande för Brauerei Locher, är att man är och har varit ett ölbryggeri sedan 1800-talet.  Man har därför tillgång till små (105-110 l) ölfat av ek, som har använts för ölframställning i upp till 130 år, och man är förmodligen ensam i världen om att lagra all sin whisky på före detta ölfat. Förutom Edition Sigel och Edition Drefaltigkeit, som tillbringar hela sin lagringstid på gamla ölfat, förs den unga whiskyn efter en inledande lagring på ölfat över på andra fat, såsom rödvin, sherry- och portvinsfat för att uppnå sin slutliga karaktär.

Från Säntis Malt kommer även två fruktlikörer på whiskybas som vi är stolta att kunna introducera på den svenska marknaden – en Aprikos- och en Plommonlikör.